La Fundació CTIC i la Universitat Politècnica de Madrid van celebrar el 27/05/08 el dia W3C a Espanya. En aquesta jornada s’ha parlat de la importància que té seguir els estàndards al hora de treballar dintre de la web. Les sessions es van dividir amb tres àrees molt interessants i actuals: Webs accessibles i exemples, mobilitat en l’accés a Internet i la Web Semàntica.

A destacar de la jornada:

 • Van preguntar si aviat es tindria unes normes WAI 2.0 i van afirmar, des de la Fundació CTIC, que seria aviat.
 • INTECO va presentar un editor CMS usable y accessible anomenat WebCS
 • Es van ensenyar un avaluador de web per a mòbils: MobileOK

A continuació informació sobre les sesions:

Web per a tothom
Es van presentar els treballs d’una empresa i una institució que havien fet l’esforç d’aconseguir una web accessible aplicant els estàndards de w3c (separació: contingut – disseny – funcionalitat)

Algunes conclusions d’aquesta presentació son que quan un usuari introdueix informació amb un CMS abans de penjar el contingut aquest s’ha de netejar de posibles etiquetes errònies (ja que habitualment sempre fan un “copipaste” des de Word). Es usuaris no posen mai els tags d’etiquetatge d’idioma (<SPAN LANG=en>Welcome</SPAN> ) quan s’inclou text amb un idioma diferent a la pàgina i tampoc no es recorden (gairebé) mai de posar atributs d’accessibilitat a les taules de contingut de dades.

També van parlar representants de INTECO on van explicar quines eines i procediments seguien per tal d’auditar l’accessibilitat en un web. Sobre el seu treball van treure les següents conclusió:

 • Un portal pot aconseguir un posicionament més imporant si el seu web és accessible (recordem que google és cec!!).
 • Els usuaris que actualitzen contingut d’un web amb un CMS, no se’ls ha de permetre que toquin gaires paràmetres, però a la vegada el contingut que actualitzen ha de ser accessible! S’ha de obligar d’alguna manera des del propi gestor de continguts que afegeixin la informació de forma correcta sense que ells tinguin coneixements d’accessibilitat.
 • L’accessibilitat poques vegades es té en compte des del principi dels projectes.
 • No s’ha de posar barreres al 9% d’usuaris que tenen algun tipus de discapacitat.

En aquesta sessió també es va presentar el projecte MERKUR (podeu veure un article del José Manrique el mateix que ho va presentar), i és un sistema d’adaptació dinàmica de continguts web basat en les pautes de la iniciativa web mòbil (MWI) fet per la fundació CTIC.

Web des de qualsevol lloc
En aquesta segona sessió es van presentar projectes reals on s’intentava aconseguir una web única per a que tot hom hi pugui accedir des de qualsevol dispositiu.

 • Soitu. Una web de noticies on els usuaris participen molt activament i on s’hi pot accedir des de qualsevol dispositiu mòbil.
 • EducaMadrid té un web accessible completament per qualsevol dispositiu mòbil. Està desenvolupat amb el framework MyMobileWeb, que ajuda a desenvolupar aplicacions per a mòbils.
 • Yaco és una empresa que aplica els standars i el codi obert a aplicacions del mercat. Actualment esta treballant amb dos projectes on participen també altres universitats:
  • MyMem (amb llicencia GPL) és una plataforma de xarxes socials en mobilitat.
  • EzWeb plataforma per a la generació de GUIs basats amb “gadjets”.
 • Projecte Beravine, és un projecte de l’equip de vodafone group R&D on treballaven en una connexió entre un dispositiu mòbil i Internet.

També va parlar el director del grup de treball de WebAPI del W3C, Charles McCathieNevile, qui va explicar que estan treballant amb:

 • l’estandardització de XMLHttpRequest.
 • el llenguatge ARIA per a fer aplicacions webs més accessibles. Aquí teniu una mica més d’informació sobre exemples. Bàsicament afegeix certes etiquetes al HTML per a fer coses complexes que avui en dia es fan amb javascript.
 • nova versió per l’HTML, e l’HTML 5 que ajudarà a millorar la accessibilitat amb combinació amb ARIA.
 • Ecmascript, el llenguatge que millorarà el javascript actual.


Web com a base de coneixement
La sessió de Web Semàntica es va enfoca molt a projectes reals on actualment s’està utilitzat la web semàntica.

 • El web de l’ajuntament de Saragossa, han fet l’esforç per a que sigui un web usable i accessible. A més disposen de certs serveis interessants per a mòbils (accés amb mòbil, serveis semàntics com una ruta turística per Saragossa, projecte que participa la fundació CTIC i el grup sistemes de informació avançada (IAAA) de la Universitat de Saragossa, i consisteix en personalitzar una visita segons el perfil del usuari, i el creuament de la informació que hi ha dintre del web).
 • L’empresa iSOCO explicava la seva experiència a l’hora de treballar amb web semàntica dintre del món competitiu de les empreses. A més va explicar un projecte sobre el patrimoni cultural de Cantabria que estaven construint una ontologia que permeti emmagatzemar el patrimoni de la regió de Cantabria.
 • L’empresa ximetrix desenvolupa projectes industrials utilitzant la web semàntica.

També es va parlar dels límits que hi ha en la interoperatibitat de les tecnologies de web semàntica. La UPM amb el projecte IBSE fa estudis per veure quins límits tenen les eines WS-OWL.


Anècdotes/curiositats:

 • Vam veure un “ordinadoret” molt xulo el OLPC, dissenyat per a que nens del 3er món pugin accedir a la tecnologia.
 • La setmana passava a una classe del Dani Guash (UPC-Vilanova) de Especialització en accessibilitat del MIPO ens va explicar uns projectes sobre domòtica i casualment ens va explicar un sobre l’hogar digital de la UPM. Sobre aquest projecte i com anècdota va dir que la persona que s’encarregava de dirigir-lo era “piranya” de la serie verano azul, bé, ara s’ha fet gran i és doctor Enginyer de Telecomunicacions. Doncs casualment es va assentar davant nostre a la última conferencia!! :p
Share